oldmolly

Senaste inläggen

Av oldmolly - 18 december 2013 16:27


... tack och lov.


Det kom så där några centimeter snö; men sen blev det varmt igen och snön försvann. Om detta vittnar överblivna leksaker på marken. Pulkor och skidor ligger där de lämnades.


   


Är man, som jag, en växthusblomma av födsel och ohejdat vana, så är vinter och snö något man helst slipper. Måtte den extrema kylan stanna borta hela denna vinter.
ANNONS
Av oldmolly - 13 december 2013 18:54

Ja, då vet vi vilken fiende vi har att tampas med.


I dag var vi på ett läkarbesök med maken och fick bekräftat min misstanke, att lilla gubben har ”atypisk parkinsonism”, preliminärt bedömd som typen av MSA-c. För den som vet vad Parkinson sjukdom är, kan jag berätta: Det här är annorlunda.


Det syntes inte så mycket på alla undersökningar, förutom på en magnetröngten. Där kunde en speciallist från KS se förändringar i basala hjärnstammen jämförd med förra bilden som togs för 2 år sedan. Diagnosen ställdes mest på symtomen.


 

Lilla gubben fick T Madopar (Dopamin) utskriven och började med den nu i kväll. Medicinen kan hjälpa, men det kan också bara ge marginell effekt. Vi får se.

Ja, då vet vi.


I dag var vi på ett läkarbesök med maken och fick bekräftat min misstanke, att lilla gubben har ”atypisk parkinsonism”, preliminärt bedömd som typen av MSA-c.


Det syntes inte så mycket på alla undersökningar, förutom på en magnetröngten. Där kunde en speciallist från KS se förändringar i basala hjärnstammen jämförd med förra bilden som togs för 2 år sedan. Diagnosen ställdes mest på symtomen.


Lilla gubben fick T Madopar (Dopamin) utskriven och började med den nu i kväll. Medicinen kan hjälpa, men det kan också bara ge marginell effekt. Vi får se.

ANNONS
Av oldmolly - 8 december 2013 16:31


Nu är det vinter på riktigt. Man fryser om rumpan utan långkalsingarna och halkar runt på vägen, förstår inte njutningen med detta. Vad ska det här vara bra för?

   

Kunde ändå inte låta bli att gå ut på en längre promenad denna söndagsmorgon. Det var nästan folktomt och himlen var så vacker. 

Under nya järnvägsbron har vattnet droppat och frusit till en stel nedåtvänd fackla.   

Flygplanet har en blåslampa i baken. 

Kyrkan ser ut som ett vykort.   

Järnvägsrälsen och elledningarna bildar linjer mot den skira himlen, som möts vid horisonten.   

Isen skulle nog hålla för mig, men jag vågar inte gå ut.


 

Det finns andra som vågar 

När jag kommer hem ser jag sen stora flockar av långfärdsåkarna ger sig iväg på Vallentunasjön. Sjön är en av de första sjöar som frysar till i Stockholms län, eftersom den är så grund.Av oldmolly - 1 december 2013 17:32

Såg att temat för fototrissen denna vecka var "Utsikt".

Jag skulle behöva 100 fototrisser för att visa en bråkdel av min utsikter. Här kommer några:


 

Utsikt över Klintehamnsviken med morgonsol och skyar, som lovar snar åska 

Utsikt över en havande kvinna 

Utsikt över Koviksudden med hotande mörka moln
  

Av oldmolly - 1 december 2013 16:34

 

Jag håller på att försöka tömma frysen och se vad som dök upp: Frusna hjortron! De kommer från en snäll arbetskompis, som jag brukar byta med. Hon får svamp och jag får oftast just hjortron. Inget dåligt byte tycker jag.


Aldrig någonsin har jag plockat hjortron, kanske beror det på att jag är en flyttfågel från de sydligare nejderna. Svamp däremot, det finns ju jämt överallt. Nästan i alla fall. Idag t ex hittade jag trattkantareller. Inte så många; men jag letade  inte heller, jag bara "snubblade" över några på morgonpromenaden, som blev lite längre än vanligt - 2½ timme. Men jag hittade tillräckligt för att jag kan göra gräddstuvade kantareller på en liten varm macka. Mums!


Sen kan man ju äta våfflor med hjortronsylt till efterrätt.

Av oldmolly - 30 november 2013 15:20

 


Oj, va det ekar av tystnad i cyberrymden. Precis som människor verkar undvika samtal om döden, så verkar det som det blev tvärtyst, när jag skrev om min mans obotliga sjukdom. Inte för att jag brukar ha så många kommentarer, men så här tyst har det nog aldrig varit.


Jag vill ju bara ventilera mina tankar inför allt det här som upptar min tid, så ni får nog stå ut med det här i framtiden också. Men var inte rädda, det smittar inte och jag lovar att inte bli besvärlig och bryta ihop framför ögonen på er..

Av oldmolly - 26 november 2013 17:59


Har ni någonsin hört talas om det? Skäms inte för det, det hade inte jag heller – då. Och det trots att jag är sjuksköterska. Det är en rätt så ovanlig diagnos.


Min man har under de senaste dryga 2½ åren fått allt svårare att tala. Han har svårt att uttala meningar, snubblar liksom över orden och sluddrar ibland till oförståelighet. Stundtals har han svårt att hitta de rätta orden. Här om dagen frågade jag honom om han hade handlat mjölk.

- Jag har köpt Bregott, sa han

- Men det har vi ju, sa jag

- Nej, jag menar Oboy.

- Men det använder vi ju inte sa jag oförstående.

Till slut fick han fram mjölk, men det var svårt att först fatta vad han menade.

Ibland kan han också skärpa sig och det går bra att säga kortare meningar.


 

Så här såg han ut förra våren, när jag gick bakom honom och fotade, utan att han var medveten om det. Man ser att han är stel och sned, när han går.


Efter ett halvår uppmanade jag honom att söka läkare. Det gjordes en utredning, men man hittade inget fel. ”Kom tillbaka om det blir sämre”, sa läkaren. Och det har det blivit. I våras fick jag honom åter att söka samma läkare, samma utredning gjordes och nu väntar vi på att få en diagnos. För under den här tiden har det bara blivit sämre och sämre.


Eftersom jag själv är sjuksköterska, har jag gjort en massa efterforskningar och kommit fram till att han måste ha det som kallas Atypisk Parkinsonism. Sjukdommen har 4 underdiagnoser:

De heter:

  • Multipel systematrofi (MSA)

  • Progressiv supranukleär pares (PSP)

  • Corticobasal degeneration (CBD)

  • Demenssjukdomar såsom diffus Levybody sjukdom

MSA har dessutom två underdiagnoser: MSA-p eller MSA-c


Så här kan man läsa på Internet:

Patienter med ex MSA, PSP och CBD behöver urskiljas eftersom de har helt andra behov av stödjande behandling och omhändertagande. Antiparkinsonmedicinering har i dessa fall ingen eller svag effekt. Den betydligt allvarligare prognosen innebär ofta helt andra överväganden kring arbete, vårdinsatser och insatser från anhöriga. Därför har kraven på en tidig korrekt diagnos och ett snabbt omhändertagande ökat. Diagnostiken är dock svår. Fortfarande är den kliniska bilden avgörande och svårigheterna att tidigt ställa rätt diagnos är betydande. Viss begreppsförvirring råder. Ibland är dessa sjukdomar omöjliga att säkert skilja från varandra eller från PD. Blandformer verkar också finnas. Ingen specifik behandling finns ännu för dessa sjukdomar (förutom viss effekt av L-dopa ibland). L-dopa kan ibland också försämra tillståndet.

 

Jag tror att lilla gubben kan ha en blandform.

Han är stel i höger sida, går liksom snett och håller höger arm orörligt stelt framför sig. Bara om jag påminner honom, så rör han på armen i en normal pendelrörelse. Han börjar att få svårt att gå nerför trappor och det är då högerbenet som inte riktigt hänger med. Vidare har han en massa andra symtom som verkar vara en salig blandning av alla de 3 övre diagnoserna, men tydligen så kan man ha det också. Sjukdomen är progressiv (fortskridande), så vi kan förmodligen förvänta oss att den fortsätter i samma takt som hitintills.


Ni som läser detta tänker: Men så hemskt! Ja, det är det, men vi, lilla gubben och jag, har levt med detta i snart 3 år och är liksom vana vid det här laget. Tyck inte synd om oss, det hjälper oss inte. Det är som det är. Nu ska vi flytta till ett hus, där han kan ha sitt rum på entrévåningen och slippa att gå i trappor mer än nödvändigt. Jag går i pension och vi kan njuta av det livet vi har nu. Om vi oroar oss för mycket för framtiden, glömmer vi att njuta av livet just nu. Det gäller att uppskatta det man har, i stället för att sörja det man inte har.


Av oldmolly - 22 november 2013 07:44

För att inte flyttlasset ska bli för stort, måste jag nog börja göra mig av med en del möbler. Barnen har fått vad de vill och har plats till. Har därför lagt ut några möbler på olika sälj-sighter. Jag har även lagt ut på skänka-bort sighter. Tyvärr har inte så många hört av sig.


 


Min favo-soffgrupp måste nog säljas, den är så fluffig och tar mycket plats. Den säljer jag för en spottstyver. Till helgen kommer någon och ska titta på den. Undrar just var lilla gubben ska ligga och ta sin eftermiddagslur sen?


   

I källaren står ett jättefint bord, som vi hade med, när vi flyttade hit. Ja, det har faktiskt inte använts på hela tiden, så det kommer vi inte att sakna. Men ingen verkar intresserad av det, inte ens, om jag skänker bort det. Det känns så fel att slänga något som både är fint och fungerar. Men har jag något val?

Presentation


Titta även in på http;//kimsdogblogg.bloggplatsen.se

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oldmolly med Blogkeen
Följ oldmolly med Bloglovin'

Välkommen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se